Over ons

Gespecialiseerd in Indonesië, kleinschalig, betrokken, betrouwbaar en verantwoord

Ons verhaal

Think Volunteer zet zich in voor kansarme doelgroepen in Indonesië. Wij zijn een stichting die verschillende gebieden aanpakt, zoals: sociaal, werk, educatie, gezondheidszorg, de natuur en een gezonde leefomgeving.

Het begon in 2015. Wij, Mirthe en Zillah reisden af naar Indonesië om onderzoek te doen naar vrijwilligerswerk en kwetsbare doelgroepen. We waren nieuwsgierig naar de term ´Social Work´ in Indonesië en hoe men dat daar aanpakt. Wat waren de kansen voor bijvoorbeeld kansarme kinderen en wat konden wij hiervan leren? Maar nog belangrijker: wat konden wij voor deze kinderen betekenen? We zagen veel schrijnende situaties. Armoede, een slechte leefomgeving en weinig- tot geen educatie. We beseften ons dat er veel hulp nodig is.

Al gauw kwamen we in contact met lokale sociaal werkers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. Zij leerden ons hoe zij te werk gingen. De gastvrijheid en de liefde die zij gaven was onbeschrijflijk. We leerden hun protocollen en wilden hen graag onze kennis teruggeven. Dit deden we in de vorm van workshops. We gaven workshops aan (nieuwe) vrijwilligers over ´Social Work´ en hielpen hen op weg. Kwaliteiten stonden daarin centraal. Hoe mooi is het om jouw kwaliteit in te zetten om anderen te helpen? We schreven een handleiding die handvatten biedt voor toekomstige (internationale) vrijwilligers.

In praktijk bleek dit zo effectief te zijn dat wij – in samenwerking met Project Child – besloten om dit project voort te zetten. Wij vinden het heel belangrijk dat sociaal vrijwilligerswerk op een verantwoordelijke manier wordt uitgevoerd. We willen graag (toekomstige) vrijwilligers en stagiaires de mogelijkheid bieden om projecten te ondersteunen, maar wel met een verantwoordelijke- en kritische blik. Door onze kennis en ervaring te bundelen werd stichting Think Volunteer geboren.


over ons project

Waarom Think Volunteer?

Met Think Volunteer weet je dat je op een verantwoorde manier kennis gaat maken met vrijwilligerswerk. Think Volunteer is er niet alleen om te bemiddelen, maar om jou op te leiden tot een vrijwilliger die daadwerkelijk iets gaat betekenen. Je wordt begeleid door ervaringsdeskundigen en Social Workers. Westerse en Indonesische kennis zijn samengebracht, waardoor er aandacht besteed wordt aan de behoeften van vrijwilligers en de lokale bevolking. Think Volunteer is een stichting, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Nederland.

Onze missie

Think Volunteer wil vrijwilligerswerk in het sociale werkveld op een positieve manier onder de aandacht brengen. Tegenwoordig wordt het steeds populairder om vrijwilligerswerk te combineren met een reis naar een ontwikkelingsland. Dit noemen we ´voluntourism´. Een mooi en leerzaam initiatief, maar uit onderzoek blijkt dat de vrijwilliger hier vaak meer van profiteert dan de lokale bevolking en kwetsbare doelgroepen.

Jongeren reizen af naar verre landen om vrijwilligerswerk te doen, tegelijkertijd leren ze over het land en de cultuur. Ze komen in aanraking met kwetsbare doelgroepen, denk aan: straatkinderen, weeskinderen, gehandicapte kinderen. Als vrijwilliger zie je vaak schrijnende situaties. Dat is best heftig. Maar aan de andere kant is dat ook heftig voor de kinderen daar.
Waarom precies? We leggen de term ‘hechtingsproblematiek’ uit.
Als je als vrijwilliger ergens twee of drie maanden zit, beginnen kinderen zich aan je te hechten. Lief dat die kinderen zo blij met je zijn, toch? Dat is het ook wel, maar vaak zijn deze kinderen al eerder in de steek gelaten door hun verzorgers of krijgen ze door armoede te weinig liefde. Hierdoor kan hechtingsproblematiek ontstaan en door verschillende verzorgers in hun jonge jeugd, worden hun hechtingsproblemen vaak meer versterkt.


Daarnaast betaal je als vrijwilligers vaak kosten voor bemiddeling, zoals hulp bij een verblijfplaats, visum en andere praktische zaken. Je betaalt niet voor de juiste voorbereiding en educatie. En daar wil stichting Think Volunteer wat aan doen. Je hebt educatie nodig om goed voorbereid te gaan reizen, maar ook om de beste zorg te kunnen verlenen in een ontwikkelingsland. Het uitgangspunt van Think Volunteer is betere en eerlijke zorg, educatie en een gezonde leefomgeving creëren in Indonesië. Dit doen wij door stagiaires en vrijwilligers de juiste voorbereiding te geven die toegepast kan worden in praktijk. Er wordt geleerd om op een verantwoorde manier vrijwilligerswerk te verrichten. Dit doen wij volgens de richtlijnen van het Better Care Network (een organisatie die zich richt op zorg in ontwikkelingslanden).

Think Volunteer richt zich op de behoeften van de vrijwilliger en de behoeften van de lokale bevolking. Want betere vrijwilligers betekent betere zorg. De vrijwilliger krijgt bij ons de kans om zijn/haar kwaliteiten toe te passen, zichzelf te ontwikkelen en het verschil te maken. Hierdoor krijgen kwetsbare doelgroepen de juiste ondersteuning. Think Volunteer werkt tevens aan deze missie door fondsenwerving en het ophalen van donaties voor onze samenwerkende projecten en organisaties.

Onze droom

Wij willen Nederland en Indonesië met elkaar verbinden. Ons doel is om sociaal maatschappelijk werk, educatie en zorg in Indonesië te verbeteren. Dit doen we door samen te werken met Indonesiërs. Wij delen onze kennis over verantwoordelijke zorg en zij delen hun kennis en lokale behoeften. We willen de zorg niet overnemen. Wat we wél willen is kennis en handvatten bieden, zodat lokale gemeenschappen hierop kunnen voortborduren. Eigen kracht, persoonlijke ontwikkeling, sociale zorg en het creëren van een gezonde leefomgeving staan hierbij centraal.

Ben jij enthousiast geworden van ons verhaal?
Meld je dan aan via ons aanmeldformulier!


over ons volunteers
over ons kalibiru

Een reis met Think Volunteer is:

  • Een bijzondere reis voor iedereen
  • Onderdompelen in de Indonesische geschiedenis, cultuur en natuur.
  • Het helpen en ondersteunen van mensen op een verantwoorde manier
  • Samenwerken met de lokale bevolking
  • Het krijgen van professionele begeleiding
  • Nieuwe vriendschappen aangaan
  • Uitdagend, avontuurlijk én relaxed
  • Elke dag anders

Kortom: an experience of a life time!

Ons team

Mirthe

Co-Founder

over ons mirthe

De mooie natuur, lieve mensen en de complete ervaring bij het straatkinderen project hebben veel indruk gemaakt. Wanneer je in Nederland bent, is armoede ver weg. Wanneer je oog in oog met deze armoede staat, wordt het echt. Vrijheid, goede zorg en kansen zijn voor mij vanzelfsprekend, voor veel kinderen in Indonesië ondenkbaar. Graag wil ik deze kinderen ook goede zorg en kansen bieden. Met Think Volunteer wil ik mensen aanmoedigen, kennis laten maken met verantwoord vrijwilligerswerk en ze de ervaring van hun leven geven!

Zillah

Co-Founder

over ons zillah

Wonen en werken in een ontwikkelingsland heeft mij echt laten voelen en beseffen hoe dankbaar ik mag zijn om in Nederland te zijn geboren, iets wat niemand voor het kiezen heeft. Ook ben ik dankbaar dat ik de kans had om mij in te zetten voor de kwetsbare doelgroepen in Indonesië. Deze ervaring heeft mij veel kennis gebracht en tegelijkertijd ontstond mijn liefde voor Indonesië. Ik hoop met Think Volunteer mensen te inspireren om vrijwilligerswerk te gaan doen en al het moois van de wereld te ontdekken.

Intan

Local coördinator

over ons aya

I live in Yogyakarta and study at Yogyakarta State University majoring in English Education.
For my practicum ‘Translation and Interpretation’ I searched for an internship and I found Think Volunteer.
I love social work and with Think Volunteer I learned a lot about Social work in my own country and the differences in the Netherlands.
After my internship I wanted to stay involved with Think Volunteer to develop myself better and to have new experiences with people from other countries. I am glad to join this team!

Tika

Local coördinator

over ons aya

I live in Yogyakarta and I know Mirthe&Zillah since four years.
When I heard about Think Volunteer and their mission, I got enthusiastic and wanted to be involved. I love to meet people and to help them around in Yogyakarta.
Besides working for Think Volunteer, I am a freelance translator.
I am graduated from English education program faculty of teachers training and education at Sanata Dharma University.

Ruben

Project leider

over ons ruben

Werken in het mooie Indonesië was voor mij altijd al een droom. Als stagiair heb ik kennisgemaakt
met verschillende kwetsbare doelgroepen in Indonesië. Ik ontdekte dat de zorg die deze kwetsbare
doelgroepen krijgen erg verschillend is in vergelijking met Nederland. Door oog in oog te staan met
deze verschillen, ben ik erg gemotiveerd om mijn ervaringen en kennis in te zetten om de verschillen
te minimaliseren en de zorg te verbeteren. Ik hoop via Think Volunteer mensen te kunnen inspireren
om bij te dragen aan deze kwetsbare doelgroepen in Indonesië.

Sophie

over ons sophie

Marketing & Communication Manager

Soba

over ons soba

Photographer & Videographer

Egy

over ons egy

Local Project Manager & Guide