Reizen: stage, backpacken of vrijwilligerswerk?

Zillah PaliamaGeen onderdeel van een categorie0 Comments

Reizen: stage, backpacken of vrijwilligerswerk?

Altijd al willen reizen of komt het idee net aanwaaien? Vooral als je jong bent, doe het en wacht niet te lang! Voor je het weet ben je gesetteld, ben je bezig met je carrière of heb je een gezinnetje en ja…dan komt het er niet meer van en heb je een leven lang spijt!

photo stand up paddling reizen

Tegenwoordig is geen land te ver. Steeds meer jongeren kiezen ervoor om een tijdje naar het buitenland te gaan. Nee, niet voor een paar weken, we praten over maanden, een half jaar of zelfs een jaar! Iedereen vertrekt met een eigen doel voor ogen. Of backpacken, of werken op het platteland, achter de bar in een vette club, receptie of animatie werk in een hostel/hotel, vrijwilligerswerk, ga zo maar door, alles is mogelijk!

Sommigen blijven liever langer op één plek en ontmoeten hierdoor veel locals en leren de cultuur goed kennen. Anderen zijn liever constant op doorreis om zoveel mogelijk te zien. Wat beide gemeen hebben is dat ze veel internationale reizigers ontmoeten. De Engelse taal wordt in korte tijd verbeterd. Je wordt met de dag flexibeler en als je nog niet zelfstandig was, word je dat opeens heel snel. Nog meer goede redenen om op reis te gaan!

Waarom is reizen goed voor onze ontwikkeling?

We leren veel over de bestemmingen en de culturen. Niet alleen de cultuur van het bezochte land, maar ook van de reizigers die je ontmoet van over de hele wereld. Ook gaan we automatisch dingen vergelijken met het land waar we vandaan komen. Hoe is de zorg geregeld? Of de infrastructuur? En met name in ontwikkelingslanden zul je kennismaken met armoede.
Zo kun je terechtkomen in een land waar het verkeer van alle kanten komt, waar totale gezinnen zich op één scooter verplaatsen of waar hordes scooters op de snelweg rijden. Het gaat je niet in de koude kleren zitten wanneer je in een ontwikkelingsland families in arme sloppenwijken ziet wonen, waar ze kilometers moeten lopen voor water, waar kinderen niet naar school gaan, waar toegang tot zorg alleen voor de rijkere mensen is, waar de riolering de rivieren instroomt waar kinderen spelen. Tegelijkertijd voel je je machteloos, omdat je niet veel kunt doen. Het zet je aan het denken.

Na het zien van al deze situaties wordt je opeens heel dankbaar dat Nederland het land is waar je naar terugkeert en waar je hebt mogen opgroeien. Want hoe gek we soms worden van het weer, alle regeltjes en wetten, het is een gestructureerd land waar we kansen hebben en veilig kunnen leven.

Reizen, het geeft je een bredere kijk op de wereld, het doet beroep op je creativiteit en je leert out of the box te denken. Daarom is reizen goed voor je ontwikkeling.

locals indonesia reizen

Houd je van uitdagingen? Kijk wat Think Volunteer jou te bieden heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *