Think Volunteer

Sophie (Pabo studente, Fontys) en haar stage in Indonesië

Selamat Siang! Mijn naam is Sophie van Laarhoven en ik ben 19 jaar. Momenteel derdejaars Pabo studente aan de Fontys in Tilburg. Ik heb dit jaar de kans gekregen om stage te gaan lopen in het buitenland. Voor mijn minor tien weken aan de slag gaan met kinderen. Het geven van Engelse lessen tot aan het uitwerken van educatieve spellen. Think Volunteer heeft mij hierbij geholpen, door hen ben ik goed terecht gekomen voor een stage in Indonesië. Zij hebben mij ook geholpen bij het vinden van een stageplek, passend bij mij eigen wensen.

Het is veel meer dan alleen lesgeven

Ik heb stage gelopen op twee verschillende plekken. Een Christelijke basisschool, genaamd Teruna Bangsa en de organisatie Dreamhouse. Bij de basisschool ben ik aan de slag gegaan met het geven van Engels, gym en art. Ook hebben Pleun en ik nagedacht over verbeterpunten voor de school. Het is dus veel meer dan alleen lesgeven. Het was soms vroeg opstaan, maar zeker de moeite waard. Je krijgt zoveel dankbaarheid terug. Niet alleen van de kinderen, maar ook van jouw collega’s op de werkplek. Het is hier niet zo digitaal als in Nederland, dus met weinig materiaal moet je een top les neerzetten. Dit was een hele leerzame ervaring, waar ik op veel punten mezelf heb ontwikkeld. Meer zal ik er niet over zeggen, dat moet je zelf gaan ervaren.

Mijn andere stageplek was Dreamhouse. Dit is een organisatie die zich inzet voor straatkinderen. Hier ben ik spelenderwijs aan de slag gegaan met Engels en onderwerpen m.b.t. hygiëne. Hier ben ik op een veel laagdrempelige manier bezig geweest met lesgeven. Mooi om deze verschillen mee te maken. Ik had ontzettend veel landen kunnen kiezen voor mijn minor, maar mijn keuze is toch gevallen op Indonesië. Door positieve verhalen en mezelf inlezen over het land, begonnen mijn handen te jeuken. Dit land wil ik van dichtbij zien!

Ik ben dankbaar dat ik stage ben gaan lopen in Indonesië.

Een prachtig land met veel lieve mensen. Ik ervaar het hier heel positief, maar soms loop je ook tegen dingen aan. Denkend aan communicatie en tijd. Communicatie en op tijd komen is hier een vaardigheid die niet altijd goed is ontwikkeld. Je kan dit als iets negatiefs zien, maar juist is dit heel leerzaam. Ik heb hiervan geleerd mezelf aan te passen en respect te hebben voor hun leefwijze. En wie weet kun jij de bevolking nog wel wat bij leren.
Buiten het feit dat de cultuur erg indrukwekkend is, heb je in de weekenden genoeg tijd om nog zoveel meer te ontdekken. Van het zwemmen bij prachtige watervallen tot aan de zonsopkomst bekijken bij de Borobudur.

Door mijn ervaring hier heb ik een bredere kijk op de wereld gekregen

Door mijn verschillende stageplekken, heb ik mijn creativiteit naar een hoger level gebracht. In het vervolg ga ik in Nederland nog vaker ‘out of the box’ denken. Dit biedt zoveel mooie kansen voor het onderwijs. Ik sta nu veel zekerder in mijn schoenen, wat goed nieuws is voor mijn afstudeerjaar.

Lees je dit nu en raak je enthousiast? Voel je vrij om contact met mij op te nemen voor meer van mijn enthousiaste verhalen. Deze aankomende juf is een ervaring rijker! Sampai jumpa. Liefs, Sophie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven