Think Volunteer Academy

Wij hebben jouw feedback nodig!


Onlangs hebben wij een prototype gemaakt van de Think Volunteer Academy! Om de Academy zo efficient en effectief mogelijk te maken, hebben wij jouw feedback nodig!

Je kunt onze prototypes bekijken en feedback achterlaten op de volgende pagina: Pilot Think Volunteer Academy!

Verantwoord op reis en vrijwilligerswerk met een positieve impact. Daar draait het om bij de Think Volunteer Academy. Het is het nieuwe platform van Think Volunteer dat nog volop in ontwikkeling is. De Think Academy wordt een digitaal platform om internationaal verantwoord vrijwilligerswerk te verbeteren, uiteindelijk beschikbaar voor zowel organisaties als de vrijwilliger zelf.

Met Think Academy staat een goede voorbereiding door middel van training en coaching centraal. Essentieel daarbij is dat wordt gekeken naar de behoefte van de vrijwilliger én de lokale doelgroep. Zo draag je uiteindelijk als vrijwilliger daadwerkelijk je steentje bij. Meer weten? Op deze pagina leggen we je alles uit.

Waarom Think Volunteer Academy?

Tegenwoordig is geen land meer te ver. Het reizen is populair, voornamelijk onder jongeren. Velen hebben tijdens hun reis interesse in vrijwilligerswerk, het zogenoemde ‘voluntourism’. Op eerste oog een mooie ontwikkeling. Toch blijkt uit onderzoek, kennis en ervaring dat in veel gevallen vrijwilligerswerk verreweg van verantwoord gebeurt (bekijk ons onderzoek). En dat terwijl er voornamelijk wordt gewerkt met kwetsbare doelgroepen.

Uit kortdurend en onvoorbereid vrijwilligerswerk haalt de vrijwilliger vaak meer profijt dan de doelgroep zelf, wat alle doelen van internationaal vrijwilligerswerk voorbij gaat. Neem bijvoorbeeld sociale projecten in een niet-Westers land, die bestuurd worden vanuit een Westers land. Het resulteert vaak in slechte tot geen voorbereiding omtrent de belangen, behoeften, cultuur en andere factoren van de lokale doelgroep. Dat met een negatieve impact van vrijwilligerswerk als gevolg.

Kansen voor internationaal vrijwilligerswerk
Alle reden om in te zetten op de verbetering van verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Er is genoeg kennis om vrijwilligers op een verantwoorde manier op reis te laten gaan. Met als must een goede voorbereiding. Iets waar veel kansen liggen. Think Volunteer bouwt voort op deze kansen en staat voor de opgave om internationaal vrijwilligerswerk verantwoorder te maken, om zo positieve impact te stimuleren en negatieve impact tegen te gaan. Hoe? De volgende drie punten zijn belangrijk:

 1. Voorbereiding. De juiste voorbereiding voor vrijwilligers is essentieel
 2. Technologie. Technologie kan een goede bijdrage leveren aan het vormen van een platform. De Think Academy is dan ook een digitaal platform.
 3. Samenwerking. Kennisdeling en samenwerken met lokale projecten is een belangrijke vereiste

Voor wie is Think Volunteer Academy?

 

Voor vrijwilligers

Leer alles over vrijwilligerswerk bij Think Academy en ga verantwoord op reis. Kennis opdoen staat bij de Academy centraal. Vrijwilligers en studenten krijgen de juiste handvatten om verantwoord op reis te kunnen. Dit draagt niet alleen bij aan eigen ontwikkeling, ook coaching om een positieve impact te leveren is net zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat er onder studenten en (toekomstige) vrijwilligers behoefte is aan een platform als deze. Doe jij mee?

Voor reisorganisaties

Zorg samen met ons dat kwetsbare doelgroepen effectief geholpen en beschermd worden en dat vrijwilligers veilig, voorbereid en verantwoord op reis gaan. Middels het platform bundelen we kennis en ervaring die we graag willen delen met jullie en met jullie deelnemers. Krijgen studenten en vrijwilligers de voorbereiding en begeleiding die ze nodig hebben om op juiste manier aan de slag te gaan in het buitenland. Doen jullie mee?

Aangesloten reisorganisaties

De volgende reisorganisaties maken gebruik van de Think Volunteer Academy om bij te dragen aan verantwoord vrijwilligerswerk met een positieve impact.

Intern Indonesia - Think VolunteerYPI - Think Volunteer

Hoe werkt Think Volunteer Academy?

Foto van een grafiek met de titel 'Think Volunteer Academy' met drie subsecties. De eerste subsectie met het label 'Cursussen' heeft de volgende punten eronder, zoals 'Lesmateriaal en Certificering'. De tweede paragraaf 'Coaching' heeft de punten 'Vaste Coach, Voor - Tijdens - Na en Ontwikkelingsroute'. De laatste paragraaf 'Verbinden' heeft de punten 'Internationaal Forum, Applicatie en Chatfunctie'.

Wanneer de student of vrijwilliger toegang heeft tot ons platform kunnen er verschillende modules gevolgd worden en cursussen worden behaald. Wanneer er een cursus wordt behaald kan dit aangetoond worden met een certificaat. Lesmaterialen zoals handboeken en educatieve video’s zijn altijd beschikbaar.

Daarnaast kan de student of vrijwilliger gebruik maken van een coach wanneer hij of zij op reis gaat. Contact met de coach, andere (oud) vrijwilligers en studenten kan onderhouden worden via het online forum en de applicatie.

Zie hieronder meer uitleg over cursussen, coaching en connect.

De cursussen van Think Volunteer Academy

Foto van een grafiek met de titel 'Cursussen' met vijf subsecties. De eerste paragraaf luidt 'Basis' met als punten 'Persoonlijke ontwikkeling, Rol als vrijwilliger & staglair, Kwaliteiten en valkullen, Reflecteren, Cultuur en Geloof, Ethiek en Dilemma's en Duurzame impact'. Het tweede lid luidt 'Werken met kinderen' met de punten 'Jeugdzorg, Pedagogiek, Hechting, Trauma'. Het derde lid luidt 'Speciale Doelgroepen' met de punten 'Gehandicaptenzorg, Verslavingszorg, Psychiatrie en Methodisch werken'. Het vierde lid luidt 'Dier En Natuur' met de punten 'Duurzame Projecten, Wildlife en Zero Waiste'. De laatste paragraaf luidt 'Optioneel' met de punten 'Taalles en Sociaal Ondernemen'.
Foto van een vrouw die kinderen lesgeeft

Volg de cursussen die voor jou interessant zijn en behaal daar mee je unieke certificaat.

 • Basis: De basismodule is geschikt voor elke student en vrijwilliger die voorbereid op reis wil gaan. Je leert over jezelf, verschillende culturen, hoe je om kunt gaan met dilemma’s en hoe je het beste uit een buitenlandse stage of vrijwilligerswerk kan halen.
 • Werken met Kinderen: Deze module is geschikt als aanvulling op basis voor studenten en vrijwilligers die gaan werken met kwetsbare kinderen in het buitenland. Je kunt hierbij denken aan straatkinderen, kinderen in het onderwijs of engelse lesgeven.
 • Speciale doelgroepen: Deze module is geschikt wanneer een student of vrijwilliger gaat werken met meer gespecialiseerde doelgroepen. Denk hierbij aan mensen met een handicap, verslaving of psychiatrische aandoening.
 • Dier en Natuur: Deze module is geschikt wanneer een student of vrijwilliger zich gaat inzetten voor environment, natuur of wildlife. Denk hierbij aan een wildlife rescue centre, een natuurreservaat of het restaureren van de jungle.
 • Optioneel: Hier kunnen extra cursussen worden gekozen. Voorbeelden zijn verschillende taallessen of sociaal ondernemen.

Coaching

 • Persoonlijke Think coach: De student / vrijwilliger wordt gekoppeld aan een deskundige coach, waar tijdens de buitenlandse ervaring op kan worden teruggevallen. Een start midden en eind gesprek met reflecteren op eigen handelen staat hierbij centraal.
 • 24/7 support: Naast een persoonlijke coach kan op het Think Academy platform altijd worden teruggevallen op een van de medewerkers of (oud) andere studenten/vrijwilligers via het forum of de chatfunctie. Je hebt de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Optioneel: Persoonlijke ontwikkelingsroute en extra coaching mogelijk.

Connect

 • Application: In het platform, maar ook de bijbehorende app, vind je alle informatie, cursussen, lesmaterialen en de behaalde certificaten. Daarnaast geeft het platform en de app toegang tot het forum en een chatfunctie.
 • Forum: Het forum op het platform is een plek waar ideeën en inzichten gewisseld kunnen worden met projecten, deelnemers, organisaties.
  Verbinding met jouw organisatie. Je vindt er tevens leuke blogs, verhalen, tips en tops.
 • Chat: Bij de chatfunctie kun jij contacten onderhouden met je coach, school, vrijwilligerswerk plek maar ook andere studenten en vrijwilligers die op reis gaan of op reis zijn geweest.
  Via de chat heb je de mogelijkheid om vragen te stellen en hulp te vragen.
Benieuwd naar de Academy ? Neem contact met ons op
Software developer gezocht voor onze online Academy! Bekijk hier de vacature.

Wij geloven in de kracht van samenwerken! Onze partners zijn ...

Internationale NGO's
Afbeelding van internationale NGO's zoals Sumatra Volunteer, Hoshizora Foundation, Rumah Impian, Helen Keller Indonesia, Project Child, Sekolah Yogyakarta, Yayasan Sayapibu, Pusat Rehabilitasi, Animal Friends Jogja, Mitra Wacana, Lombok Animal Rescue, Wildlife Rescue Centre, SRI Indonesia, Samin , en Victory Plus
Europese bedrijven
Afbeelding van Europese bedrijven zoals Intern Indonesië, Haella Stichting, Careforce en Wel Zo Wijs
Scholen
Afbeelding van scholen waaronder Hanzehogeschool Groningen, Fontys Hogeschool, Saxion Hogeschool, Universitas Aisyiyah en Universitas Negeri Yogyakarta