Update #1 – De eerste studenten zijn aangekomen in Yogyakarta!

Zillah PaliamaThink VolunteerLeave a Comment

We zijn dit semester (februari 2019) met ongeveer 25 studenten en vrijwilligers in Yogyakarta gestart. Binnenkort zal de groep nog wat groter worden. De meeste voorbereidingen waren al op tijd getroffen (vorig jaar). Middels een voorbereidingsdag hebben wij de studenten voorbereid zodat de zodat de student niet voor verrassingen komt te staan in zo’n onbekend land. Zillah vertrok in Januari naar Indonesië om alles voor te bereiden voordat de studenten aankwamen. Vervolgens kwam Mirthe een maand later om direct samen aan de slag te gaan met de workshop die we aan de studenten en vrijwilligers geven.

Wat een leuke groep studenten en vrijwilligers is hier aangekomen zeg! Natuurlijk hadden we ze al ontmoet in Nederland maar tijdens zo’n actieve workshop week, leerden wij ze ook pas echt kennen. Allemaal vol enthousiasme en sommigen vol verbazing liepen zij de eerste week rond in Yogyakarta. Wat een nieuwe indrukken! Een week met veel informatie en dan ook direct een introductie dag bij het project. Ons team heeft de studenten de eerste dag naar het project begeleid en inmiddels is iedereen zelfstandig of in duo’s aan de slag bij zijn/haar eigen project.

Iedereen komt hier voor zijn/haar eigen eigen doel

De een loopt stage of doet vrijwilligerswerk, de ander heeft een eigen minor plan geschreven of komt om onderzoek te doen. Dit is allemaal vooraf met het project besproken. En dan hebben we te maken met een land met een compleet andere cultuur en waar ‘tijd’ niet zo nauw genomen wordt. Iets waar de punctuele Nederlander last van kan ervaren. Gelukkig zijn de studenten en vrijwilligers hierop voorbereid, verwachtingen los laten en eerst maar eens alles op je af laten komen. We merken dat de studenten deze relaxte houding al snel aannemen en meegaan in de flow van het Indonesische leven.

Als geen ander weten wij hoe het is om hier nieuw aan te komen. We hebben dit allemaal zelf ook meegemaakt maar soms vergeten we dat weer. Bizar hoe nieuwe dingen ook weer ‘normaal’ of vanzelfsprekend worden.
Het leuke aan deze groep is, dat ze elkaar allemaal opzoeken en gezamenlijk dingen ondernemen. Want naast de belangrijke opdracht voor school, is het natuurlijk ook belangrijk voor de studenten om Yogyakarta en de omgeving te ontdekken.

We gaan voor een mooie leerzame periode waarin niet alleen de studenten veel gaan leren, maar ook de kwetsbare doelgroepen op een juiste manier worden ondersteund en de aandacht krijgen die ze verdienen. 

Het is een illusie om te denken dat je in 3,4 of 5 maanden een groot verschil gaat maken, wel kun je op verschillende manieren bijdragen. We gaan uit van de kwaliteiten van deze studenten en vrijwilligers. En hopen zij met hun eigen creativiteit en op een duurzame manier een mooie aanvulling kunnen zijn bij de projecten.

Wil je ons en de studenten volgen? Volg dan onze Facebook en Instagram voor de laatste updates! Ben je benieuwd naar de projecten, klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *