Voluntourism – Kortdurend vrijwilligerswerk gunstig voor de kwetsbare kinderen?

In hoeverre is kortdurend vrijwilligerswerk in combinatie met reizen (voluntourism) in het buitenland gunstig voor de kwetsbare kinderen?

Tegenwoordig is geen land meer te ver. Het reizen is populair onder jongeren. Je kent vast wel iemand om jou heen die een verre reis gemaakt heeft of langdurig op reis ging. Velen willen tijdens zijn of haar reis ook graag een paar weken vrijwilligerswerk gaan doen, het zogenoemde ‘voluntourism’.
Er zijn veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Ben je van plan om sociaal werk te doen met kwetsbare doelgroepen? Ga dan goed bij jezelf na hoe je écht wat kunt betekenen en kies dan bewust een project uit.

Ga je namelijk met kwetsbare doelgroepen werken in een totaal vreemd land, dan moet er verdieping in de cultuur zijn en interesse in de lokale bevolking om te kunnen helpen. Als je nieuw komt in een andere cultuur kan het aardig wat tijd kosten om de mensen en bepaalde culturele aspecten te begrijpen.

voluntourism think volunteer kinderen spelen

Kwetsbare kinderen in weeshuizen

Het is een veel besproken onderwerp: de hoeveelheid weeshuizen in Azië. Veel van deze weeshuizen zijn ontstaan vanuit een commercieel doel. Zij zagen in dat veel vrijwilligers graag iets willen betekenen voor kinderen en bereid zijn hier geld voor te betalen. Dus werden er opeens veel weeshuizen opgericht. Sommige kinderen waren niet eens echte wees en hadden één of beide ouders nog. Ouders werd verteld dat de kinderen een betere toekomst hebben in een weeshuis en op deze manier werden de weeshuizen gevuld.

De weeshuizen hielden zich meer bezig met het ontvangen van veel vrijwilligers, die soms ook nog veel moeten betalen om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligers kunnen vaak al vanaf één week komen helpen. Wie heeft daar nou écht wat aan?
Er zijn verschrikkelijke verhalen over weeshuizen die kinderen kunstjes laat doen voor het ‘vrijwilligerstoerisme’. Kunstjes als: dansen, expres in kapotte kleren lopen, bedelen. Daarbij nog niet gesproken over waar het geld van de vrijwilligers naartoe gaat. Dit gaat geregeld in de zak van de oprichter en de kinderen zien er weinig van terug. Gelukkig zijn er al veel weeshuizen met dit soort praktijken opgedoekt.
Er zijn gelukkig ook genoeg weeshuizen en andere vormen van opvang die wél bewust kijken naar wat de doelgroep nodig heeft en hen kansen biedt.

Hechting

Zonder te kijken naar wat de hulpbehoevende kinderen nodig hebben, komen de goedbedoelde vrijwilligers kortdurend helpen. Zij betalen de vrijwilligersprojecten die zich inzetten voor kwetsbare doelgroepen (niet alleen weeshuizen) en brengen een donatie mee, geven de kinderen een paar weken aandacht en vertrekken weer om hun reis voort te zetten. De kinderen raken gehecht aan de vrijwilliger die hen aandacht geeft en worden vervolgens elke keer weer opnieuw achtergelaten. Dit geeft schade aan het hechtingsproces van een kind, zij verliezen op den duur vertrouwen in mensen wat gevolgen kan hebben voor het aangaan van relaties in de toekomst. Het is fundamenteel dat kinderen opgroeien in een veilige omgeving met liefdevolle vaste verzorgers om op te groeien tot een psychologisch gezonde volwassene. (Better Care Network, 2014).

Think Volunteer laat om deze redenen niet zomaar kortdurend vrijwilligers en stagiaires helpen in een weeshuis of projecten met kwetsbare doelgroepen. Omdat je in contact komt met kwetsbare doelgroepen stellen wij de eis dat je minimaal drie maanden betrokken bent bij een lokaal project. Naast dat het tijd kost om een andere cultuur te begrijpen moet je zelf ook wennen aan de gehele nieuwe situatie in een nieuw land. Dit vergt energie en aanpassingsvermogen. De eerste weken ben je voornamelijk druk met jezelf en alle nieuwe indrukken. Wij denken dat je na die periode effectiever kunt zijn voor het project en de doelgroep. Ook is het voor de doelgroep gunstiger en prettiger als vrijwilligers en stagiaires langer betrokken zijn.

Kortdurend vrijwilligerswerk dus gunstig voor onze kwetsbare kinderen? Nee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *