Wat is verantwoord vrijwilligerswerk
Wat is verantwoord vrijwilligerswerk
Geen land is meer te ver, reizen is populair. Je kent vast wel iemand om jou heen die een verre reis gemaakt heeft of een tijdje in het buitenland heeft gewoond. Velen willen tijdens zijn of haar reis ook graag wat betekenen voor het land waar ze naar toegaan, het zogenoemde ‘voluntourism’.
Waarschijnlijk zijn termen als “verantwoord vrijwilligerswerk” en “duurzaam reizen” je tegenwoordig niet meer onbekend. Maar wanneer zijn we verantwoord bezig? En hoe kunnen we samen op een haalbare manier er voor kunnen zorgen dat kwaliteit gewaarborgd wordt, voor zowel de reiziger, de reisorganisator en de lokale bevolking in het buitenland zelf. Think Volunteer doet hier momenteel onderzoek naar en wil jou informeren over hoe jij als student, vrijwilliger of organisatie er net zoveel uithaalt als de lokale bevolking in een ander land. We kijken hoe we kunnen inspelen op de behoeften van jou en de lokale bevolking in een ander land.
Wij hebben onderzocht wat reizigers belangrijk vinden als ze vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen.
Hierbij presenteren wij de resultaten van dit onderzoek.
Wanneer ben je verantwoord bezig ?
Veel vrijwilligers gaan aan de slag met kwetsbare kinderen in een kinderhuis, shelters, opvang van kinderen en/of gezinnen die op straat leven, geven les. Het biedt organisaties de kans om “gratis” ondersteuning te krijgen. Helaas zijn heeft het hedendaagse voluntourism niet altijd positieve invloed.
Stel je voor dat je een 20-jarige student uit Europa bent. Je ziet een advertentie over straatkinderen in Indonesië. Je hebt het gevoel dat je wordt geroepen om deze arme kinderen te helpen – JIJ kunt hun redder zijn, degene die alles beter maakt. Je wilt zien hoe de “anderen” leven en hun exotische cultuur ervaren. Dus besluit je om om richting Indonesië te vliegen en een maand vrijwilligerswerk te doen in Indonesië, in combinatie met weekendtrips naar stranden, dorpen en culturele plaatsen. Dit alles terwijl je een emotionele band creëert met de jonge kinderen van je vrijwilligerswerk. Er gaat een maand voorbij, je hebt een geweldig moment gedeeld met deze Indonesische kinderen. Je hebt ze Engels geleerd, spelletjes met ze gespeeld en voor ze gezorgd. Met een gevoel van voldoening en prestatie pak je je koffers op en keer je terug naar Europa met het idee dat je problemen hebt opgelost in Indonesië. Je realiseerde je alleen niet dat je mogelijk problemen hebt veroorzaakt..
De kinderen raken gehecht aan de vrijwilliger die hen aandacht geeft en dan steeds weer achterblijft. Dit schaadt het hechtingsproces van een kind, ze verliezen uiteindelijk het vertrouwen in mensen, wat in de toekomst negatieve gevolgen kan hebben (Better Care Network).
Het huidige probleem is dat reizigers vaak niet de juiste voorbereiding en tools krijgen die ze nodig hebben om internationaal een positieve impact te kunnen leveren. Om een positieve verandering te krijgen en de ethische problemen en argumenten tegen vrijwilligerstoerisme te overwinnen, hebben we vrijwilligers en stagiaires nodig die voorbereid zijn, juiste verwachtingen hebben en verantwoordelijk zijn. Think Volunteer is er van overtuigd dat kennis en educatie het meeste positieve effect heeft op langere termijn. Het is belangrijk dat de reiziger zich bewust is van zijn of haar rol in een ander land en de mogelijke positieve, maar ook negatieve gevolgen. Er moet meer diepgaande kennis zijn voor de cultuur en meer belangstelling voor de lokale bevolking om ze te begrijpen en vervolgens te kunnen helpen. Zo kan de lokale bevolking bij milieurampen meer leren over hun eigen veiligheid en krijgen ze Engelse les om hen betere kansen te geven voor de toekomst. We kunnen milieurampen niet voorkomen, we kunnen de armoede niet volledig bestrijden. Westerse en lokale krachten kunnen echter worden gebundeld om het verschil te maken voor deze “kwetsbare” doelgroepen.
Verbinding, vraaggericht werken en onderwijs staan daarbij centraal.
Wil jij reizen en echt daadwerkelijk steentje bijdragen?
Dan zul je je aan bepaalde richtlijnen moeten houden en je goed voorbereiden. Het is belangrijk dat je bewust bent van jouw rol in een ander land en de eventuele positieve, maar ook negatieve gevolgen.