Flores

Geschiedenis

.

Geschiedenis

De Portugezen en Spanjaarden waren de eerste Europeanen die zich halverwege de zestiende eeuw vestigden op het eiland. De bekendheid van het Katholicisme op het eiland is het resultaat van de kolonisatie door Portugal. Voor de Portugezen en Spanjaarden waren het de Makassaren en Buginezen van Zuid-Sulawesi die het grootste gedeelte van de kust van Flores in handen hadden. Het was een belangrijke handelsnetwerk.

Cultuur

.

Cultuur

De hoofdstad van Flores is Ende. Flores is een van de minst bezochte eilanden van Indonesië; Er is geen sprake van massatoerisme. Het landschap van het eiland is zeer gevarieerd. Vulkanen domineren het beeld maar er zijn ook kratermeren, savannegebieden en bergbossen. De naam Flores stamt uit het Maleis, namelijk "Tandjoeng Boenga". Dit is door de Portugezen vertaald in "Cabo de Flores" en betekent bloemenkaap. De Nederlanders hebben uiteindelijk het eiland de naam "Flores" gegeven. De bekenste plaatsen van Flores zijn Maumere, Labuhanbajo, Ende, Ruteng, Bajawa en Moni.

Religie

.

Religie

De inheemse volkeren van Flores zijn voornamelijk Rooms-Katholieke Christenen, terwijl de meeste andere Indonesiërs moslim zijn. Ondanks de verschillen in religie leven de volkeren in vrede naast elkaar. In andere delen van Indonesië met een aanzienlijke Christelijke bevolking, zoals de Molukken en Sulawesi, is de religieuze kloof veel groter. Flores kent daardoor ook minder religieus geweld dan in andere delen van Indonesië.

Communicatie

.

Communicatie

Op Flores worden vele talen gesproken. In het midden van het eiland, in de districten Ngada en Ende, spreekt men talen die behoren tot de zogenaamde Centraal-Flores-Dialectketen of Centraal-Floresverbinding. Binnen deze regio vindt men kleine linguïstische verschillen, bijna verschillend van dorp tot dorp. Ten minste zes aparte talen zijn te onderscheiden. Deze zijn van west naar oost: Ngadha, Nage, Ke'o, Endenees, Lionees en Paluees.