Java

Geschiedenis

.

Geschiedenis

Java is het eiland van Indonesië met de oudste en belangrijkste geschiedenis. Zo'n 500.000 jaar geleden leefden de eerste mensachtigen in het gebied dat nu Java heet. Vanaf het begin van de christelijke jaartelling vestigen zich Indiase immigranten op Java.

Cultuur

.

Cultuur

Het eiland Java wordt gezien als de boeddhistische cultuurschat van Indonesië. Het meest bijzondere van de Javaanse cultuur is de tempel Borobudur, die uitkijkt over weelderige heuvels en groene velden.

Omgangsvormen

.

Omgangsvormen

Tijdens vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen, zoals een verhuizing, ziekte, bruiloft, besnijdenis of het binnenhalen van de oogst, wordt een selamatan, een wijdings maaltijd, gehouden voor familie, kennissen en buren. De selamatan is een van de meest duidelijke plechtigheden waarin de javaanse solidariteit tot uitdrukking komt. De selamatan duurt meestal kort en moet niet gezien worden als offer of diner.

Religie

.

Religie

Religie is in Indonesië zeer belangrijk. De grondwet garandeert vrijheid van godsdienst mits er een oppergod aan te wijzen is. De islam, het christendom en zelfs het hindoeïsme zijn erkend door de staat. De islam is de belangrijkste godsdienst en Indonesië is zelfs de grootste moslimnatie van de wereld. 90% van de, meer dan 245 miljoen, Indonesiërs hangt dit geloof aan. Onder de moslim aanhangers volgt ongeveer 87% de soennitische richting. Daarnaast is zo'n 10% van de bevolking christelijk en ongeveer 2% is hindoe.

Communicatie

.

Communicatie

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Maar slechts zeven procent van de bevolking heeft het Bahasa als moedertaal. Voor de rest zijn er meer dan 300 lokale taalvormen. Zo heb je op Java onder andere het Javaans en het Jakartaans.